top of page

2024-03-27 vyks šeštasis komparatyvinis seminaras-diskusija

Atnaujinta: 03-28



Doc. dr. Jurgita Katkuvienė, asmeninio archyvo nuotr.


2024 m. kovo 27 d. 16 val. kviečiame dalyvauti šeštajame moksliniame seminare-diskusijoje „Semiotinė poetiškumo samprata: ką ji pasako apie poeziją?“


Pranešėja – Vilniaus universiteto Literatūros, kultūros ir vertimo tyrimų instituto docentė dr. Jurgita Katkuvienė. Seminaras vyks Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto II a. salėje, Antakalnio g. 6, Vilniuje, taip pat bus transliuojamas nuotoliniu būdu.


Seminaro pranešimas remiasi balandžio mėnesį pasirodysiančios Irinos Melnikovos, Jurgitos Katkuvienės ir Silvi Salupere monografijos „Semiotiniai skaitymo modeliai: grimzdimas“ (VU leidykla) tyrimo medžiaga. Skaitant šiuolaikinę lietuvių poeziją (Gyčio Norvilo knygą) Charleso S. Peirce’o, Jurijaus Lotmano ir Algirdo Juliaus Greimo semiotikų perspektyvomis buvo sugrįžta ir aktualizuota nemažai tradicinių, ne tik šioms semiotikoms, bet ir apskritai literatūros mokslui svarbių interpretacinių sąvokų, analitinių kriterijų. Vienas jų – poetiškumas, kuris Greimo semiotikoje laikomas svarbiausiu poetinio diskurso požymiu. Gilinantis į šią semiotinę sampratą, kuri mums geriau žinoma iš lietuviškai publikuotų Greimo tekstų, tačiau pirmiausia pristatoma lietuviškai nepublikuotuose jo straipsniuose, iškilo klausimas, ką ji leidžia pasakyti konkrečiai apie poeziją.


Seminare ir bus pristatyta Greimo aprašyta poetiškumo samprata (aptariami jo formuluoti kriterijai, žiūrima, su kuo jis polemizavo ir t. t.). Demonstruojant šiuolaikinės poezijos analizės pavyzdžius, bus klausiama, ką ji leidžia (ar neleidžia?) pasakyti apie poeziją.


Prisijungimo nuoroda:

 

Meeting ID: 827 7617 6273

Passcode: 825355


Žiūrėkite seminaro įrašą:



0 komentarų
bottom of page